Beeldenpark de Havixhorst

Frank Letterie

(Den Haag 1931)

Frank Letterie studeerde vanaf 1954 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar begon hij op de afdeling schilderen, maar stapte al snel over naar de beeldhouwklas van Dirk Bus en Henri van Haaren. Op advies van die laatste ging hij in 1958 naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij bij professor Piet Esser kwam. Tot zijn medeleerlingen behoorden Eric Claus en Theo van de Vathorst. In 1961 won hij de Prix de Rome en besloot hij om van zijn woonboot in Diemen te verhuizen naar Voorburg, omdat hij vermoedde daar beter aan de kost te kunnen komen. In Voorburg woonden meer beeldhouwers onder wie Albert Termote, die hij zeer bewonderde en met wie hij goed bevriend raakte. Beiden waren ze lid van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Letterie werd niet alleen artistiek beïnvloed door Termote, maar ook door de plastische sculpturen van Italiaanse beeldhouwers als Marino Marini en Giacomo Manzù.

Letterie heeft vanaf de jaren zestig geregeld opdrachten gekregen voor beelden in de openbare ruimte, waaronder Orpheus in de binnentuin van de Tweede Kamer in Den Haag en Paarden in galop voor het Financieel rekencentrum in Apeldoorn. Dieren vormen een terugkerend onderwerp in zijn werk, ook wel in combinatie met mensfiguren.
In sommige van zijn beelden legt hij een moment vast uit een actie tussen dieren of tussen mens en dier, terwijl hij in andere beelden verstilde situaties in contact weergeeft. De meeste beelden van Letterie zijn uitgevoerd in brons en slechts een enkele keer hakte hij een beeld in steen. Naast beelden heeft Letterie, voornamelijk in opdracht, ruim zestig penningen en meerdere plaquettes gemaakt.  

Ook is hij actief geweest in het onderwijs en gaf vanaf 1972 tot 1988 één dag in de week les aan de academie in Den Haag.

Portret Albert Termote (1965/1980)

Brons, 29 x 20 x 24 cm

Albert Termote (1887-1978) was een Belgische beeldhouwer die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn land ontvluchtte en via Engeland in Nederland terechtkwam. In 1922 vestigde hij zich in Voorburg. Vanuit Voorburg bouwde Termote een grote reputatie op. Zijn invloed op beeldhouwers van de generaties na hem was groot en hij werd de ‘nestor’ van een groep Voorburgse beeldhouwers. Letterie maakte dit portret toen hij Termote een paar jaar kende. Het lijkt direct en grof geboetseerd, maar door specifieke kenmerken, zoals zijn neus en oogkassen is Termote goed te herkennen.