Beeldenpark de Havixhorst

Nel van Lith

(Blaricum,1932)

Van Lith groeide op in een artistiek gezin. Haar moeder tekende en schilderde en haar vader was de beeldhouwer Hubert van Lith. De keus voor een beeldhouwopleiding werd desondanks thuis niet met gejuich ontvangen. Toch ging ze naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze de jongste student was in een groep die les kreeg van Piet Esser. Een van de medeleerlingen was Jan Meefout, met wie ze contact is blijven houden. Zijn (latere) vrouw Irmgard Stahl kende Nel al langer, omdat deze kort voor de oorlog van Duitsland naar Nederland kwam en bij het gezin Van Lith kwam werken. Beiden heeft ze op latere leeftijd geportretteerd.

In de jaren zeventig betrok ze een boerderij aan het Gein, even buiten Amsterdam. Van Lith was getrouwd met de beeldhouwer Adam Jansma met wie ze vijf kinderen kreeg. Ze combineerde het moederschap met het beeldhouwen en werkte vaak ’s nachts, waardoor ze snel leerde werken.

In 1994 ging ze in Biddinghuizen wonen. In de toen nog jonge Flevopolder kon ze onbelemmerd werken aan haar loodzware beelden die trots en karakter uitstralen, beelden die persoonlijk verdriet en verlies verwoorden. Ze zei hierover: “Er wordt soms moeilijk en te veel over kunst gepraat. Over kunst praten kan ik niet. Ik heb materiaal, mijn gereedschap en een paar klauwen om te maken waar ik geen woorden voor heb”.  

Liefst met een ‘klik’ met het model boetseerde ze portretten die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse beeldhouwkunst. Het portret van grafisch ontwerper en museumdirecteur Willem Sandberg is daar een voorbeeld van. In 1982 ontving ze een rijksopdracht om een portret van koningin Beatrix te maken.

Van Lith werkte zowel in brons als in steen en werd geïnspireerd door het werk van Jacques Lipchitz, Charlotte van Pallandt en Mari Andriessen.

Haar werk bevindt zich onder meer in de collectie van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, beide in Amsterdam, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en museum Henriëtte Polak te Zutphen.

In 2015 waren op de tentoonstelling ‘Woorden van steen’ in Beeldenpark De Havixhorst twintig beelden van Nel van Lith en zes beelden van haar vader Hubert te zien. 

 

Willem Sandberg (1982)

Brons, 35 x 21 x 25 cm

“Ik vond het een mooie kop”, vertelde Van Lith. Hoewel Sandberg, voormalig directeur van het Stedelijk Museum, voornamelijk geïnteresseerd was in abstracte kunst, wilde hij op haar verzoek wel poseren. De kenmerkende kuif van Sandberg geeft een zwier aan het geheel. Tijdens het proces van het beeldhouwen waren de twee voortdurend volop in gesprek. De interactie maakt dit portret tot een levendig beeld.

De familie

Muschelkalksteen, 87 x 33 x 50 cm