Beeldenpark de Havixhorst

Tony van de Vorst

(Eindhoven, 1946)

Van de Vorst studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1968-1970) en vervolgde haar studie in Amsterdam aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (1970-1974), waar Piet Esser, Paul Grégoire en Theresia van der Pant haar docenten waren. In 1975 won zij de Prix de Rome en maakte een reis naar Italië. Daar bestudeerde ze niet alleen de antieke beeldhouwkunst, maar ook werk van moderne kunstenaars als Marino Marini en Alberto Giacometti. Beelden van Moore hebben haar ook geïnspireerd. Tijdens haar verblijf in Italië werd ze gefascineerd door het gebruik van kleur in antieke beelden. Dankzij een beurs maakte zij in 1982 een studiereis naar Carrara, waar ze in de ban raakte van marmer. In de jaren daarna keerde zij daar regelmatig terug. Zij weet het harde materiaal zo te bewerken dat een jurk of rok uiterst zacht en tastbaar lijkt. Ook ging ze experimenteren met het toepassen van kleur in haar beelden, aanvankelijk met verf maar later ook door het combineren van steensoorten in verschillende kleuren, soms in combinatie met brons.

Het oeuvre van Van de Vorst bestaat voornamelijk uit portretten en mensfiguren. Door de ambachtelijke perfectie én het gebruik van kleur weet zij te betoveren met haar fijnzinnige beelden. In 2012 kreeg Van de Vorst de Sacha Tanja Penning, ontworpen door Guus Hellegers, uitgereikt voor haar totale oeuvre.

Jan Teeuwisse schreef over haar werk: “Het is de ongebruikelijke, onverwachte maar geslaagde combinatie van oeroud, fijnzinnig ambacht met een uitgewogen en groot gehouden compositie, een functioneel vertellende karakter én een opvallend kleurgebruik, die het bijzondere en waardevolle oeuvre als uniek en welhaast provocerend hebben gepositioneerd”.

Sculpturen van Van de Vorst bevinden zich in veel openbare en particuliere verzamelingen, zowel in binnen- als buitenland, waaronder de collectie van Museum Beelden aan Zee, Kasteel Het Nijenhuis in Heino en het Rijksmuseum in Amsterdam, waarvoor zij een portret maakte van Ronald de Leeuw bij zijn afscheid als directeur.

Van de Vorst was docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1985-2000) en heeft enkele boeken over beeldhouwtechnieken geschreven.

Beatrix (1995)

Brons, 39 x 28 x 29 cm

Van de Vorst heeft een bijzondere band met Prinses Beatrix, omdat ze haar beeldhouwles ging geven nadat Katinka van Rood daar mee was gestopt. Het werk van Van Rood was wat klassieker en onder invloed van Van de Vorst werden de beelden van Beatrix moderner van vorm.

 


1607706442-tony-van-de-vorst.jpeg