Beeldenpark de Havixhorst

Wessel Bezemer

(Tiel, 1969)

De passie voor beeldhouwen ontstond bij de in Dwingeloo wonende kunstenaar al in zijn jeugd. Mede doordat hij via zijn ouders veel in aanraking kwam met kunst. Een reis naar Italië, waar hij in contact kwam met grote klassieke bronzen beelden, werd bepalend voor zijn verdere levenspad.

Om zijn droom te kunnen verwezenlijken volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Aansluitend kreeg hij de kans om naar Amerika te gaan en daar aan de Universiteit van Massachusetts onder meer een specialisatie bronsgieten te volgen.

Bezemer is een van de weinige beeldhouwers in Nederland die zijn beelden jarenlang zelf gegoten heeft. Het patineren en ciseleren van zijn beelden doet hij nog steeds in zijn eigen atelier. Door het complete ontstaansproces zelf in de hand te hebben wordt een hoge mate van intimiteit gecreëerd tussen de beeldhouwer en zijn beeld.

Het werk van Bezemer kenmerkt zich door stijlelementen uit de klassieke beeldhouwkunst, uitgaande van universele, perfecte maten en proporties. Er zijn invloeden van de Franse beeldhouwers Aristide Maillol en Auguste Rodin in te herkennen, gecombineerd met het melancholische uit het werk van de Duitse Wilhelm Lehmbruck.

Voor Bezemer is de fascinatie voor de verscheidenheid van het leven op aarde een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het contact met de natuur motiveert hem telkens opnieuw tot het creëren van dierfiguren.

Met zijn mensfiguren wil hij zijn grote ontzag voor het leven overbrengen.

Hij geeft hierin de gelaagdheid van het bestaan weer, met de voortdurende concurrentie tussen harmonie en chaos als belangrijk gegeven. Er is vaak sprake van dualiteit; zijn werk is zowel introvert als uitdagend, soms verstild, dan weer volop in beweging.

Steigerend paard

Bezemer heeft een passie voor paarden en paardrijden. De fijngevoelige paarden laten ons zien wie we werkelijk zijn en zijn daarmee een prachtige spiegel in ons leven. Een paard laat zich niet leiden door denken maar handelt gewoon, wat het gedrag heel zuiver maakt.  

Een steigerend paard is bang of wil juist imponeren. Dit opengewerkte paard laat beide zien, een gelaagdheid in emoties. Het is expressief en in zichzelf gekeerd tegelijk.