Beeldenpark de Havixhorst

Omgeving

Landgoed De Havixhorst
Al meer dan 650 jaar zijn de geschiedenis van het landgoed De Havixhorst en de provincie Drenthe nauw met elkaar verweven. Reeds in 1371 komt De Havixhorst voor in documenten als bezit van de familie Van den Clooster. Vanaf de 17e eeuw kwam de havezate in bezit van het machtige - en in de Reeststreek zeer bekende - adellijke geslacht De Vos van Steenwijk. In de loop der eeuwen ontwikkelde het dal zich tot een welvarend gebied waar de adel graag vertoefde. Het huidige statige landhuis dateert uit 1753. De kern van het landgoed wordt gevormd door de havezate met haar bijgebouwen, gracht en het omliggende opgaande loofbos. De tuinen zijn onlosmakelijk verbonden met het totale complex. In het tuinontwerp is gekozen voor een reconstructie van de tuinen volgens de in 1753 heersende mode van de barok met een vrij strenge symmetrische opbouw. Over het landgoed is een gemarkeerde wandelroute uitgezet. Deze en andere wandelroutes in de omgeving vindt u op de website van Stichting Het Drentse Landschap, die eigenaar is van het landgoed en van ruim 700 hectare natuurgebied in het nabij gelegen Reestdal.

Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij
Vlakbij De Havixhorst bevindt zich het Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij. In oude geschriften wordt dit pand Lutke Havixhorst, ofwel De kleine Havixhorst genoemd. Een benaming die duidelijk de historische relatie met de havezate aangeeft. Op initiatief van de Vogelbescherming ontstond in 1981 het Drentse Ooievaarsstation De Lokkerij in het Reestdal bij De Wijk. De familie Koopman voerde vanaf het allereerste begin met veel succes het beheer over dit ooievaarsstation. Dankzij de stations is de ooievaar als Nederlandse broedvogel op het nippertje behouden. Momenteel vliegen er in Nederland ongeveer duizend ooievaars rond. Mede dankzij het Ooievaarsbuitenstation neemt de Drentse populatie gestaag toe.

Contact
Geopend van 1 april tot 1 september op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen op afspraak (niet op zondag).

Schiphorsterweg 28, De Schiphorst. Telefoon (0522) 442 291

Wandelen en fietsen
https://eindjeomindrenthe.nl/landgoed-reestdal.html
https://eindjeomindrenthe.nl/ende-reestdal.html
https://eindjeomindrenthe.nl/wildenberg-reestdal.html
https://www.drentslandschap.nl/objecten/informatiecentrum-t-ende
https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/reestdal

 

ooievaar
1492680507-omgeving.jpg
1492680639-omgeving.jpg