Beeldenpark de Havixhorst

2017 Komedie en illusie

 

Tentoonstelling 'Komedie en Illusie' van 7 mei t/m 12 november 2017

80 jaar Eric Claus

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag organiseerde Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst, bij Meppel, een groots hommage aan deze voor Nederland belangrijke kunstenaar. Eric Claus mag gezien worden als een belangrijk vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Door een breed scala aan onderwerpen weet hij de kijker steeds weer te boeien. Met twee overzichtsexposities, theatervoorstellingen, lezingen en rondleidingen was 2017 het jaar van Eric Claus.

Of het nu de figuren uit de populaire Italiaanse Commedia dell’arte zijn of de grote filosofen uit de vorige eeuw en niet te vergeten de klassieke mythologie, het zijn de artistieke visie en het vakmanschap van Claus die de toeschouwer verrassen. Van leden van ons Koningshuis maakte hij portretten; ook van Johan Cruijf en Willem Drees. Bekend is hij van de prestigieuze toneelprijzen ’Theo d’Or’ en ‘Louis d’Or’, de gouden medailles voor de beste actrice en acteur.

Het thema ‘Komedie en illusie’ was gebaseerd op een ander bijzonder thema van de kunstenaar: zijn beelden van de Commedia dell’arte. Deze vorm van improvisatietheater, vaak met mooie kostuums en maskers, heeft zijn oorsprong in Italië in de 16e eeuw. Een beeldhouwwerk uit dit genre, ‘Arlecchino’, heeft het beeldenpark in de vaste collectie.

In samenwerking met Scala Meppel en Schouwburg Ogterop was een cultureel activiteiten programma ontwikkeld met bijzondere beeldend theater- en kunst-voorstellingen, lezingen en workshops. Iedere 1e zondag van de maand waren er kleine voorstellingen of activiteiten in het beeldenpark zijn; vanaf 9 juli waren er ook in het Kunsthuis Secretarie rondleidingen en activiteiten. 

Nog meer werk van Claus, waaronder penningen, tekeningen en schilderijen, was vanaf 9 juli gedurende drie maanden te zien in Kunsthuis Secretarie in Meppel. Er was tevens werk te zien van de bekende poppenmaker Henk Boerwinkel, ook ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Diens werk sluit prachtig aan bij de Commedia dell’arte.