Beeldenpark de Havixhorst

Over ons

Stichting Beeldenpark De Havixhorst werd in 2000 op initiatief van Stichting Het Drentse Landschap en Chateauhotel De Havixhorst in het leven geroepen. Met als doelstelling om de ontwikkeling van de Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst vanaf de twintigste eeuw in beeld te brengen. Aan deze taak wordt inhoud gegeven door verwerving, het realiseren van exposities en gerichte educatie. Zoals in de naam van de Stichting ligt opgesloten speelt de locatie van het beeldenpark, te weten het Landgoed de Havixhorst en belangrijke rol in het geheel. Om die reden lijkt het zinvol even stil te staan bij deze bijzondere havezate nabij Meppel.

Ga naar historie

Partners

Stichting Beeldenpark de Havixhorst
Naast Het Drentse Landschap en Chateauhotel de Havixhorst maken ook Museum Beelden aan Zee te Scheveningen en het Drents Museum uit Assen deel uit van het bestuur. Deze laatste instellingen hebben zeer bijgedragen aan de professionalisering en de armslag van de stichting.

Stichting Het Drentse Landschap
De in 1934 opgerichte Stichting Het Drentse Landschap zet zich in voor de bescherming van natuur, landschap en cultureel erfgoed in Drenthe. Ze heeft de zorg voor ruim 8600 Ha natuur en ruim 270 gebouwen waarvan er meer dan 70 de status van Rijksmonument bezitten. Waaronder de havezate de Havixhorst uit 1753 met bijgebouwen, tuin, gracht en omliggend bos. Het meet ruim 100 Ha en maakt deel uit van het in totaal ca. 800 Ha grote Reestdal- reservaat. Het gebied rond de Havixhorst is een vrijwel ongeschonden voorbeeld van het oude hoevenlandschap. Over het landgoed is een gemarkeerde wandelroute uitgezet. (klik naar omgeving)De samenhang tussen natuur, landschap, monumentaal erfgoed en kunst maakt de Havixhorst zo bijzonder. Voor meer informatie www.drentslandschap.nl.

Chateauhotel en –restaurant De Havixhorst
Al vanaf het begin van de jaren tachtig zwaait de familie Wijland de scepter over Kasteelhotel De Havixhorst en zij heeft deze idyllische plek met veel smaak en inzet ontwikkeld tot een bijzondere locatie voor een groot scala aan gasten. Vanaf het begin was het hun wens om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van deze unieke plek. Chateauhotel De Havixhorst is een havezate op een plek vol inspiratie. Je hoeft er maar even te zijn om er deel van te worden. Het prikkelt je zintuigen, het tovert een glimlach op je gezicht, het verzet je zinnen en verrijkt je leven. Niets voelt zo rijk dan een verblijf op een van de allermooiste landgoederen van Nederland. Wees vooral welkom. Voor meer informatie www.dehavixhorst.nl.

Drents Museum
Het Drents Museum, gelegen in het centrum van Assen en gevestigd in een indrukwekkend en monumentaal gebouwencomplex, toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis inspireert zij jong en oud. Het Drents Museum wil een succesvol museum van internationale allure zijn en een verrijkende ervaring bieden aan zoveel mogelijk mensen. Voor meer informatie www.drentsmuseum.nl.


Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee werd in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten en Lida Scholten- Miltenburg. Het richt zich als enig museum in Nederland exclusief op moderne en hedendaagse, nationale en internationale beeldhouwkunst. In de verschillende zalen en terrassen worden jaarlijks zo’n 12 tentoonstellingen per jaar georganiseerd met internationale beeldhouwkunst in de meest uiteenlopende materialen en stijlen. Uniek is het uitzicht op de zee bij Scheveningen vanaf de beeldterrassen en de Zeezaal waar de wisselende collectie van het museum te zien is. De bereidheid van Museum Beelden aan Zee om in hun bezit verkerende werken aan Stichting Beeldenpark de Havixhorst in bruikleen te geven, is van essentieel belang gebleken. Voor meer informatie kunt u de site www.beeldenaanzee.nl bezoeken.

Kunsthuis Secretarie
Bij gelegenheid wordt ook samengewerkt met Kunsthuis Secretarie. www.kunsthuissecretarie.nl