Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/havixhorst/public_html/beheer/vendor/Cyanic/AutoLoader.php on line 10
2015 Nel van Lith - Beeldenpark de Havixhorst

Beeldenpark de Havixhorst

2015 Nel van Lith

17 mei - 31 oktober 2015

Expositie ‘Woorden van steen’ met beelden van Nel van Lith

Van 17 mei tot en met 31 oktober 2015 organiseert Beeldenpark De Havixhorst de expositie ‘Woorden van steen’ met twintig beelden van Nel van Lith. Beeldenpark De Havixhorst verwierf in 2013 haar beeld ‘Familie’ en in 2014 maakte haar portret van koningin Beatrix onderdeel uit van onze tentoonstelling ‘Beatrix in beelden’. De meeste werken komen uit de eigen collectie van Nel van Lith. Voor de expositie zijn bovendien zes beelden van haar vader Hubert van Lith (1908 - 1977) in het beeldenpark opgesteld.

Petronella Huberta van Lith (Blaricum, 1932) wist als meisje van veertien jaar oud precies wat ze wilde worden: beeldhouwer. In 1946 bezocht ze met haar moeder een beeldhouwatelier in Amsterdam. Voor het eerst snoof ze de geur op van al het ruwe materiaal dat daar opgeslagen stond en van de natte doeken die de klei in conditie moest houden. Haar besluit stond vast.

Ze groeide op in een artistiek gezin. Haar moeder tekende en schilderde. Haar vader was de bekende beeldhouwer Hubert van Lith. De keus voor een beeldhouwopleiding werd thuis echter niet met gejuich ontvangen. Nel liet zich toch inschrijven. Bij de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam was ze de jongste student in een groep die van de befaamde Piet Esser les kreeg. Ze raakte onder de indruk van het werk van onder andere Jacques Lipchitz, Charlotte van Pallandt en Mari Andriessen.

Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte werkruimte, betrok ze in de jaren zeventig een boerderij aan het Gein, even buiten Amsterdam. Ze werkte zowel in brons als in steen. Dat hakken in ruwe steen deed ze graag, maar met evenveel plezier boetseerde ze portretten die uiteindelijk in brons werden gegoten. Voorwaarde was dat er tussen haar en de geportretteerde een klik moest zijn. ‘Van een foto af kan ik niet werken, ik moet de ogen van de geportretteerde zien knipperen, de wangen en de mond zien bewegen.’ Die klik leverde enkele topstukken op. Het portret van museumdirecteur Willem Sandberg is daar een voorbeeld van. In 1982 ontving Nel van Lith de rijksopdracht om een portret van koningin Beatrix te maken. Tot haar eigen verrassing ontstond tijdens de poseersessie ook een klik met de vorstin en nog steeds is er een wederzijds respect.

Naast beeldhouwer was Nel moeder van vijf opgroeiende kinderen waarvoor ze altijd klaar wilde staan. Het beeldhouwen moest dus gebeuren onder schooltijd, tussen de bedrijven door en vaak in de nacht. Ze leerde daardoor snel te werken. Haar eerste expositie had ze in 1964. Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en het Kröller-Müller Museum in Nationaal Park De Hoge Veluwe hebben werk van Nel van Lith in hun collectie.

Uw bezoek
De expositie ‘Woorden van steen’ is dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis evenals de wandelplattegrond met informatie over de beelden van Nel van Lith. Mocht u toch een kleine gift achter willen laten, dan kan dat na afloop van uw bezoek. Het beeldenpark, dat geheel op vrijwilligers draait, zal dat zeer op prijs stellen.

Een kunstwerk kopen
Een aantal van de tentoongestelde beelden van Nel van Lith is te koop. Een prijslijst is bij de receptie van het chateauhotel en -restaurant verkrijgbaar.

Arrangementen en rondleidingen
Tijdens de expositie ‘Woorden van steen’ zijn culinaire arrangementen met rondleiding mogelijk. Voor groepen van 10-40 personen kunt u afspreken voor een exclusieve rondleiding met ontvangst in een van de zalen of - bij goed weer - terrassen van het chateauhotel en -restaurant.