Beeldenpark de Havixhorst

Katinka van Rood

(Maastricht, 1913 – Wassenaar, 2000)

Van Rood zat in haar tienerjaren op het internaat van de Odenachschule, in de buurt van Frankfurt. Daar werd in de keramiekwerkplaats van Igor Yakimow de kiem gelegd voor haar creatieve carrière. Terug in Nederland volgde ze een studie ‘reclame’ aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de latere Rietveld Academie) in Amsterdam (1932-1936). Haar oom Richard Roland Holst, tot 1934 directeur van de Rijksakademie, gaf haar privé tekenles. Omdat beeldhouwen haar passie bleek, ging ze in 1936 naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze les kreeg van Jan Bronner. Vier jaar later dong ze mee naar de Prix de Rome voor monumentale kunst, samen met onder meer Johan Limpers (1915-1944) en Pieter d’Hont, die respectievelijk goud en zilver wonnen. Van Rood en Limpers trouwden in 1940 en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren zij actief in het kunstenaarsverzet. Limpers werd in 1944 gefusilleerd bij Overveen, samen met zes anderen, onder wie Gerrit van der Veen. In 1996 werden Limpers en Van Rood onderscheiden met de Yad Vashem.

Na de oorlog werkte Van Rood op het stadsatelier van Hildo Krop, waar ze veel technische vaardigheden opdeed. In 1948 vroeg koningin Juliana haar om de toen tienjarige prinses Beatrix boetseerles te geven. Door het goede contact dat ontstond kreeg Van Rood opdrachten voor meerdere beelden en penningen van leden van de koninklijke familie, onder wie prins Hendrik en de koninginnen Juliana en Beatrix. Ook kreeg ze opdracht om munten te ontwerpen. Het meest bekend is wel de dubbelkop die op de gulden en rijksdaalder werd geslagen in 1980 ter gelegenheid van de troonswisseling van de koninginnen Juliana en Beatrix. Voor het koninklijk jacht De Groene Draeck ontwierp zehet roerbeeld van een draak en een houten reliëf in de kajuit.

Daarnaast kreeg ze verschillende opdrachten voor monumentaal werk, onder meer voor een bevrijdingsmonument in Bloemendaal.

Van Rood trouwde na de oorlog nog tweemaal en werkte toen onder naam Katinka Schouten-van Rood en Katinka Bruyn-van Rood.

Portret koningin Juliana

Kunststof, 37 x 24, 27 cm

 

Portret koningin Beatrix (1981)

Van Rood bleef tot 1984 boetseerlessen geven aan Beatrix. Haar leerlinge portretteerde haar lerares ook twee keer. Deze twee portretten gemaakt door Beatrix waren te zien op een tentoonstelling in Paleis het Loo. Door de hechte band met de prinses en andere leden van de Koninklijke familie, waren Juliana en Beatrix graag bereid om te poseren voor Van Rood. Dat maakt de portretten die zij in opdracht van hen maakte bijzonder ten opzichte van portretten van hen gemaakt door andere beeldhouwers, die op basis van officiële foto’s moesten werken.